Зидани камини


на: 01 May 2009 в: Видове камини

Зидани камини

 Зидарството е най-стария строителен метод. Хората са използвали камъни, кирпич, тухли и др. за да строят къщите си, храмове, пътища, мостове и др.

Зиданите камини са широки и здрави, и могат да се ползват с различни цели. Те са високо ефективни що се отнася до топлопроводимостта. Способни са да превръщат горивата в топлина, като имат ниски загуби по време на горене и отделяне и запазване на повече топлина. Горивната камера на зиданите камини издържа на огън с висока температура, като димът се отвежда чрез комин. Получава се един приятен и чист горивен процес, без много видим дим.
Топлината от огъня се приема от стените на горивната камера, която я акумулира през цялото време. При повечето зидани камини изработени с добри топлопроводими тухли е необходимо да горят веднъж на ден или най-добре сутрин и вечер, за да затоплят въздуха в стаята.

Зиданите камини са много популярни в студените райони като Русия и някои части на Европа. Понякога дори са наричани руски камини. На някои места за горивен материал използват пелети, разпалки и дори сухи разстения, които предават топлината както дървения материал.