Как да си направим сами камина


на: 29 May 2009 в: Камини

Как да си направим сами камина

Много се пише за камините, популярността им все повече нараства. Има безброй стилови решения, отнасящи се до декорирането на камините. Ето ви едно предложение което може и да не изпълните дословно, но поне ще видите идеята и различните етапи. Производителите на камини препоръчват за поставянето им да се обръщаме към специалист. Това се изисква, защото грешките могат да доведат до печални последствия при нарушаване на елементарните правила за безопастност. Следвайки всички инструкции на завода - производител , добрият майстор може и сам да извърши монтажа като използва стандартни възли и спазва мерките за безопастност. Но преди да използвате камината трябва да се консултирате със специалист. Статията е за каменна камина със стъклена вратичка и масивна дървена поставка. Огнището дава енергия, равна на 12 киловата. Разпространението на топлината става по естествен начин, но е възможно да се постави серпентина или водна жилетка с помпа за отопление на съседни помещения с радиатори. За тягата се използва формовачен гипс - едновременно като допълнителен елемент и акумулатор на топлината.

 

Предварителни операции:

 

Задна стена: Преди да се постави камината, трябва да знаете , от какъв материал е стената, ако тя е покрита с полиестерни или полиоретанови панели, трябва да се издълбае задната стена до тухлите или бетона и да се постави топлоустойчив материал.

Подът: Поради огромната тежест на камината и голямото топлоотделяне , подът трябва да бъде дебел и фиксиран, не трябва да се монтира камината върху дървена основа или стара плоча. Бетонната плоча е най-здравата и надеждна основа. В противен случай във основата трябва да се направи куфраж.

Задната стена: Ако сте махнали дърво или пенопласт от стената, отвора може да се запълни с газобетонни блокчета. Те се изрязват с ръчен трион. Съединяването на блоковете трябва да става много внимателно, без луфтове, за да се избегне проникването на студен въздух и действието на топлината върху тухлената зидария.

Коминът: Тухленият комин 20x20 см е предвиден при проектиране на сградата. При използване на комина в него трябва да се постави нов, метален. За по-добро фиксиране и изолация на дима се използва съединителна муфа и маншет. Въпреки препоръките на завода - производител, не бихме ви препоръчали да поставите отдушника на фасадната стена. За удобство осигурете достъп в системата от задната страна.Гарнитура. При индивидуалния монтаж на камината трябва да се остави свободна секция от 800 кв см отдолу и отзад на камината за достъп на въздух. Низшата отзад е предназначена за дървата, но не трябва да се запълва изцяло с цепеници.

Огнище(пещта): Огнището се поставя върху метална основа за достъпа на въздух. Ламаринените платна защитават дървените панели и допълнителните материали от горещината.

Смуквател: Освен естетични функции, смуквателя и гарнитурата на камината изпълняват и някой термоизолационни функции. Горещият въздух от повърхността на пеща през специално предвидени върху повърхността на смуквателя решетки излиза в стаята. Освен това тези решетки при отсъствие на друг достъп дават възможност за проникване в системата. Те трябва да са разположени на не по-малко от 20 см от тавана и да имат обща площ не по малко от 800 кв см.

Смуквател от гипсови плочи: Залепва се с лепило по ъглите, конструкцията е подсилена с ивици от влакно и гипс. От вътре на топлоизолационни плочи от вата с алуминиев пласт. Това защитава горните пластове на материала от прегряване и пукнатини. Повърхността трябва предварително да се шпаклова и върху нея да се нанесе слоят, изравняващ повърхността.

Подпорите: Те са дървени и задължително защитени от горещината. Между метала и дървото трябва да се постави влакнест уплътнител и да се подсили изолацията с ламарина. Най-добре е поставката да се обработи с тъмен восък( За разклика от безира и лакът, които се напукват, восъкът отлично защитава дървесината.)

 

На стената се очертават размерите на бъдещата камина и с трион или ножовка се изрязват разположените в стената панели.

 

Стената се изчиства до основния материал. Остатъците от мазилка трябва да се отстранят, за да се постави топлоустойчивия уплътнител. Електрокабелите трябва да се отведът настрани за да не се разтопят от високата температура.

 

Когато се оголят тухлената зидария и коминът , образувалата се низша се поставят блоковете от газобетон , те трябва плътно да са съединени. Новата стена трябва да има същата дебелина като останалите стени в стаята.

 

Коминът , иззидан от тухли, се освобождава от остатаците на хоросан и цимент. Луфтът между отвора на камината и бетонните блокове трябва да бъде колкото може по-малък. Краищата на комина и заобикалящите го панели трябва да бъдат замазани с варов разтвор, разтворът се нанася с мистрия, като се отстраняват излишаците и максимално се изравняват краищата на комина и бетонните блокове.

 

Като се приеме за ос на координатите средата на комина, на пода и стената се нанася проекцията на камината в точно съответствие с плана.

 

Преходния маншет се закрепва с метални винтове. За улесняване почистването на комина в маншета се поставя варов разтвор и се изравнява така че да образува 45* наклон.

 

Като поставяте коминното огнище , завинтете основата, не обърквайте крачетата и не подгъвайте металните крепители. Основата трябва да издържи топлинното натоварване и тежестта на комина.

 

Огнището трябва да се постави максимално точно по оста на комина , няколко милиметра от стената. Затова е необходима сръчност, за да се монтира огнището в строго съответствие с предварително нанесеното маркиране. След монтирането точно по центъра на огнището закрепете с топлоустойчиво лепило и болтове изходния маншет на огнището за тяговата тръба. Преди окончателно да закрепите всичко , измерете тръбата и маншета. От точността на монтажа зависи по-нататъчното използване на камината.

 

Поставете металната тръба така, че тя плътно "да седне " върху изходния маншет. Уверете се в това още веднъж преди да закрепите целия комплект със затягащи пръстен и системата от болтове.

 

След това върху огнището се монтират четири допълнителни панели от галванизирана ламарина. Те ще възпрепятстват съприкосновението на горещия въздух с тръбата и гипсовите плочи.

 


Източник: www.napravisam.bg