Най-добрата камина е от врачански варовик


на: 29 May 2009 в: Любопитно за камините

Най-добрата камина е от врачански варовик

Камината не само топли през зимата, а и внася уют в жилището.

Летните жеги не предразполагат да правим планове за отопление през зимата. Но ако сте решили да смените електрическите радиатори с камина, сега е моментът да го направите. Защото от датата на поръчката до монтажа ще мине поне месец.
 
Преди инсталацията на новата камина е необходимо да се направи цялостен проект. Той включва монтирането на котел и радиатори във всяка стая. Подборът на модел зависи от мястото, на което ще бъде поставена камината, както и от комина на жилището. 
 
Моделите са два основни вида - с открито или със закрито огнище.
И двата стават за цялостно отопление на дома. В първия случай това става чрез прокарването на въздуховоди във всички стаи на жилището. 
Вторият вариант е с т. нар. водна риза. Това е парно котле, поставено на самата камина. При него отоплението става чрез загряването на вода, която минава по тръби из цялата къща.
Най-важната част на камината е горивната камера. От нея се определя и цената на цялото съоръжение. Експертите са единодушни, че в момента най-добри са френските камери.
 
За 80 кв. м помещение е необходима водна риза с мощност 10 киловата. 12 киловата гарантират топло в жилище до 120 кв. м. 
Най-мощните горивни камери с водни ризи за къщи или офиси над 500 квадрата се правят само по поръчка.
 
Ако се нуждаете от такава камера, ще трябва да почакате за изработката и доставката около 15 дни. Самият монтаж ще отнеме още ден-два. Търсени са моделите, към които може да се свърже бойлер със серпентина и така да се топли вода за радиаторите и за банята.
 
Най-добрата облицовка е врачанският варовик. Така в комбинация с френска горивна камера, може качествено да се стопли домът и в най-големия студ. Мраморът не е добър материал, защото пречи на доброто затопляне на помещението.
 
Много важно за доброто отопление е помещенията да имат качествена изолация и добър комин в центъра на жилището. Ако не разполагате с тези условия, се препоръчва поставянето на вентилатори, които да разпръскват горещия въздух.
 
Ако жилището е добре изолирано, камината ще гори около 1,5 кубика дърва месечно и ще топли без проблеми жилище от 100 квадрата.
 
Най-доброто гориво са брикетите. Ефективността им е много по-висока от тази и на най-добрите лигнитни въглища. Те дават минимална пепел и всички остатъци след изгарянето им са екологично чисти.
 
Брикетите горят час и половина, а след това тлеят още два часа. Ако се снабдите сега, ще спестите около 30% от цената.

Източник: www.udoma.com